Poliovirus: Hvorfor går virus i nervesystemet hos nogle og ikke hos andre?

Hvorfor får nogen mennesker alvorlige lammelser af poliovirus, mens andre slet ikke mærker, at de er smittet? Det vil et forskningsprojekt på Aarhus Universitetshospital og Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter undersøge.

Langt de fleste, som får en polioinfektion, mærker ikke, at de er blevet smittet eller har beskedne influenza-lignende symptomer. For nogle få udvikler infektionen sig dog langt alvorligere, idet den kan gå over i centralnervesystemet og give lammelser, som i varierende grad kan invalidere de smittede.

Hvad er projektets formål?

Formålet er at undersøge, om der er en genetisk forklaring på, at virus ikke går ind i centralnervesystemet og dermed ikke giver lammelser hos de fleste, som får poliovirus ned i tarmene.

I 2016 fik cirka 20 polioramte taget blodprøver med henblik på at bestemme nogle genetiske faktorer og deres indflydelse på immunsystemets forsvar mod angreb fra bakterier og virus.

Hvad er tidsplanen?

De foreløbige analyser kunne tyde på, at der hos polioramte er en mutation i et gen, som sørger for, at virus og bakterier har svært ved at komme igennem tarmen og ind i kroppen. Det vil tage et 1-2 år endnu, før der kan drages mere sikre konklusioner.

Hvem er ansvarlig for projektet?

Ideen til projektet opstod i en dialog mellem Infektionsmedicinsk afdeling, Aarhus Universitetshospital, og tidligere overlæge i PolioForeningen, Lise Kay. Projektet gennemføres som ph.d. på Infektionsmedicinsk afdeling.