Gå til hovedindhold
Henrik Jensen og Christian Brandenburg aka Røgslør har mødt hinanden på Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter og netop udgivet deres første hiphopnummer, 'Over broen'.

Røgslør rocker og ruller sammen

Henrik Jensen og Christian Brandenburg mødte hinanden på specialhospitalet og fandt ud af, at de ville lave musik sammen. Nu har de udgivet deres første nummer og er på vej med flere.

De er som yin og yang, plus og minus. Men sikke en energi de fylder rummet med, når de gør deres entre. Henrik Jensen, den hurtigtalende, højrøstede spasmager med det kulørte tøj, og Christian Brandenburg, den mere afdæmpede og eftertænksomme mand med det skæve smil og i sort tøj fra top til tå. Optimisten og pessimisten, som de selv siger. Sammen er de hiphop-bandet Røgslør. Og sammen får de uden tvivl det bedste frem i hinanden.

Men selvom de synes ret forskellige, har de flere ting til fælles. Bl.a. elsker de begge musik, og de sidder begge i kørestol. Christian Brandenburg efter en cykelulykke i 2009, hvor han brækkede nakken. Henrik Jensen efter en faldulykke i 2011, hvor han faldt ned fra et tag og brækkede ryggen to steder. Christian er lam i benene og delvist i armene og er afhængig af personlig hjælp, mens Henrik er lam i benene, men har fuld funktionsevne i armene, hvorfor han klarer sig uden personlig hjælp.

Vi er begge nogle rigtige festaber og har udtalt FoMo (fear of missing out, red.)

Christian Brandenburg

Begge har de været tilknyttet Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter siden henholdsvis 2010 og 2011, og det er også på hospitalet, de har lært hinanden at kende. Og hvor de fandt sammen om musikken.

De er begge lige kommet hjem fra Roskilde Festival, hvor Christian har arbejdet som frivillig, mens Henrik ’bare’ har nydt festivalen som gæst. Christian taler om ’The orange feeling’ (følelsen af samhørighed, frihed og fællesskab, red.), og det lyser ud af begges øjne, at de har haft en fest. Hvilket peger på endnu en af de ting, de har til fælles:

’Vi er begge nogle rigtige festaber og har udtalt FoMo (fear of missing out, red.)’, som Christian siger.

Og så bliver der ellers sendt highfive (klaske håndflader sammen, red.) og knuckles (knytnævehilsen, red.) gennem luften, som der gør jævnligt gennem interviewet for ligesom at bekræfte hinanden i en pointe.

Hiphop møder heavy metal

Men nu er det deres fælles interesse for musikken, det skal handle om. Den blev de opmærksomme på i 2016, da de sammen med fire andre patienter fra specialhospitalet var i USA. På turen, der gik til Californien, finder de ud af, at de begge elsker musik og begge tidligere har lavet musik. Christian har lavet engelsksproget hiphop, men aldrig optrådt med det, mens Henrik har lavet heavy metal og både udgivet og optrådt med musikken. På turen spiller de noget af musikken for hinanden, og selvom de - ifølge Henrik - svinede hinandens musik til, bliver de enige om, at de skal lave musik sammen.

Efter USA-turen flytter Henrik til Faxe Ladeplads, hvor han laver et studie og begynder at indspille musik sammen med bassisten, Bart, fra sit tidligere band. Henrik og Bart laver heavy metal, men en dag laver Bart et hiphop-beat, og da Christian en aften er på besøg hos Henrik, laver de en tekst til beatet. Og det bliver starten på Røgslør. Som dog på det tidspunkt endnu ikke hedder Røgslør og blot er sjov og ballade. De har ingen planer med det, andet end at det skal være sjovt.

Men efter 3-4 måneder laver Bart et beat, som Henrik skriver et dansk omkvæd til, og Bart skriver det første vers. De får overtalt Christian til at indsynge det, og siden skriver de i fællesskab resten af deres første sang. Som noget helt nyt er teksten på dansk.

Christian har ellers aldrig skrevet danske tekster før og er ikke meget for at skrive på dansk. Han har aldrig lyttet til dansk hiphop - kun engelsksproget - og er bange for, at de danske tekster skal blive for banale. Men Henrik, der sammen med Bart har lyttet meget til dansk rap og hiphop - bl.a. Malk de Koijn og Bikstok Røgsystem - insisterer på, at det skal være på dansk. Og i efteråret 2017 er deres første nummer, ’Over broen’, klar. Og i 2018 kommer bandnavnet ’Røgslør’ til.

Plads til både ballade og dybde

I mellemtiden er Henrik dog flyttet fra Faxe Ladeplads, og bandet mister dermed sit studie og et sted at øve. Men via UlykkesPatientForeningen lejer de et sommerhus på Langeland, hvor de får produceret tre-fire numre. Og i 2019 får de et øvelokale i Sydhavnen, hvor de frem til coronapandemiens udbrud får lavet ti numre.

Jeg ved, at vi har et catch. Noget ingen andre har. Hvor mange andre bands har to sangere, der sidder i kørestol

Henrik Jensen

Bandet består af Henrik og Christian samt Bart og Josefine, som er en fælles veninde. Det er primært Christian og Henrik, der skriver teksterne, mens Bart laver beatene. Det er også tekstforfatterne, der sammen med Josefine synger/rapper på alle numrene.
Nogle af deres tekster er mest fis og ballade, mens andre er meget personlige og politiske. Men alle har en dybde, understreger de.

I april udgav de det første nummer, ’Over broen’, på de forskellige streamingtjenester. ’Over broen’ er et billede på, hvordan de to sammen kommer over det, der er svært. Som de synger i omkvædet: ’Vi kan ikke gå - ruller over den bro - vi to, vi to ruller over den - alle tre over den bro’.

Deres mål er at udgive fem numre på en fysisk plade og holde en pladerelease. Hvad der så skal ske med musikken, har de ingen fast plan for.

Vil nedbryde fordomme

’Vi har drømme, men tager det stille og roligt. Vi har allerede nået mange af de ting, vi ikke havde turde drømme om for få år siden’, siger Henrik, men tilføjer, at de dog ikke har tænkt sig at udgive fem numre og så bare sige, at det var det.

’Jeg ved, at det er helt op til os selv, hvad der skal komme ud af det. Der er så mange muligheder for at komme ud med sin musik i dag’, siger Henrik og tilføjer:

’Jeg tror på, at du får det igen, du putter ind i det. Jeg ved, at vi har et catch. Noget ingen andre har. Hvor mange andre bands har to sangere, der sidder i kørestol’, spørger Henrik, mens Christian tilføjer:

’Men vi vil ikke kendes på at være dem, der sidder i kørestol. Vi vil ikke have medlidenhed. Det skal være musikken, der er fokus’.

De er dog opmærksomme på, at det kan have en pris at stille sig frem.

’I forvejen glor folk, fordi vi sidder i kørestol. Det bliver ikke mindre, hvis vi sætter os op på en scene’, siger Henrik, men tilføjer, at den pris er de villige til at betale.

Vi har troen på, at vi kan gøre en forskel. Vi vil gerne nedbryde fordomme og være en inspiration

Christian Brandenburg

De er også forberedt på, at der kan komme grimme kommentarer – også nogle som omhandler deres handicap.

’Vi ved godt, at vi ikke kan gøre alle glade’, siger Henrik, mens Christian tilføjer:

’Vi har troen på, at vi kan gøre en forskel. Vi vil gerne nedbryde fordomme og være en inspiration’.

Christian ser det også som en mulighed for at få en ny identitet:

’Efter ulykken har jeg haft svært ved at finde min identitet. Det her er måske en mulighed for at finde en ny identitet’, siger han.

En investering

’Over broen’ er produceret af Rune Zetterström, som har produceret flere store danske musiknavne. Han skal også producere de næste fire numre for Røgslør. Det koster en del penge, men Henrik ser det som en investering og håber at få pengene hjem mange gange. Og hvis ikke, har de haft det sjovt. Som han siger:

’Målet er at have det sjovt, ikke at blive verdensstjerner’.

Når de er nået i mål med at udgive en plade med de første fem numre, er næste mål at få et set up, hvor de kan prøve at opføre numrene live.

’Så realistisk er vi klar til at spille live om et år, siger Henrik og tilføjer grinende, at det jo passende kunne være på amatørscenen på Roskilde Festival 2023.

Skulle den drøm gå i opfyldelse, er skribenten her ikke i tvivl om, at der er dømt ’The orange feeling’.

Er du blevet nysgerrig på at høre Røgslørs første nummer, ’Over broen’, kan du lytte til det her:

Over Broen - YouTube