Gå til hovedindhold

VM kalder Jack

I marts 2023 drager Jack Brendle til VM i kørestolscurling i Vancouver i Canada. Han glæder sig til at spille foran et publikum.

”Jeg glæder mig til at komme til et land, hvor de rent faktisk interesserer sig for curling, og hvor der kommer publikum til turneringerne, som ikke er familiemedlemmer. Det bliver fedt,” siger Jack Brendle med et smil.

Han vandt i januar 2023 DM i mixed doubles kørestols curling sammen med skipper Helle Schmidt, og de kvalificerede sig dermed til VM.
Jack har spillet curling siden 2015 og parmix siden 2020.

”Det er måske ikke den mest oplagte sport for en rygmarvsskadet som mig, og rigtig mange, der prøver sporten, må opgive igen, fordi de fryser,” forklarer Jack.

Det er en lidt nørdet sport, og der findes ikke så mange af os, men vi har det virkelig fedt sammen.

Jack Brendle

Der er lige nu kun 4-5 parmix hold i Danmark, der spiller kørestolscurling.

”Der er jo hverken særlig megen action eller motion forbundet med sporten, der ovenikøbet foregår i en kold hal. Så man skal virkelig klæde sig godt på,” siger Jack.
Han holder især af det sociale element ved sporten, men også det strategiske.

”Vi har et fedt samvær, og så kræver det, at du er i balance med dig selv for at kunne spille. Det kan jeg godt lide,” fortæller Jack.

Træning er arbejde

Netop fordi curling ikke giver megen træning, er det vigtigt for Jack også at dyrke anden motion.
Han har trænet på Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter siden 2019 og er lige nu i et forløb, hvor han træner fire gange om ugen efter at have fået indopereret en infusionspumpe, der skal nedsætte hans spasticitet.

”Jeg har været virkelig hårdt ramt både mentalt og fysisk, og det er altafgørende for mig at træne for at forbedre og fastholde mig funktionsniveau. Træningen kræver både megen tid og energi, så jeg ser det som mit arbejde,” siger Jack.

Pumpen, han har fået indopereret, har hjulpet på hans spasticitet, og han kan mærke, at hans fysik hele tiden udvikler sig.

”Jeg kunne simpelthen ikke opnå de samme resultater uden at komme på specialhospitalet. Det er et genialt sted for sådan en som mig, fordi det både er trygt og virkelig specialiseret. Det har været livsafgørende for mig at få den hjælp, jeg har fået her,” siger Jack.

Udover den hjælp, han har fået på specialhospitalet, har curling også betydet rigtig meget for Jack, efter han kom til skade i 2013.

”Jeg fornægtede fuldstændig kørestolsmiljøet i begyndelsen, men det har hjulpet mig at komme ind i det her miljø og blive en del af sammenholdet og samtidig se andre i stol, der dyrker sport,” siger Jack Brendle.

Om mixed doubles kørestolscurling

I mixed double skal der være en spiller af hvert køn på banen.

Det vil sige, at der kun skal to personer til at starte et hold op, hvilket gør det nemmere end et holdspil, hvor man skal finde fire spillere for at starte et nyt hold op.

Vil du spille curling?

Kørestolscurling spilles i tre klubber i Danmark: Esbjerg, Hvidovre og Tårnby. Kontakt Parasport Danmark, hvis du vil vide mere om sporten.