Orientering om kommende COVID-19 vaccination

Overlæge på Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter orienterer her om kommende coronavacciner.

Der er mange vacciner mod SARS-CoV2/ COVID-19 under udvikling, men ingen er endnu godkendt af danske lægemiddelmyndigheder. Det forventes, at myndighederne godkender en vaccine allerede ultimo december.

Nogle af de nye vacciner er såkaldte mRNA vacciner. Dette er en ny måde at lave vacciner på.

Vi ved endnu ikke, hvordan vaccinerne virker, hvilke hjælpestoffer de indeholder, hvilke bivirkninger de har, og hvilke befolkningsgrupper, de er godkendte og egnede til.

Da vi endnu ikke ved, hvilke vacciner der kommer på markedet, og hvilke befolkningsgrupper de er tiltænkte, er det nødvendigt af afvente eventuelle anbefalinger fra sundhedsmyndighederne om, hvem der skal vaccineres først.

Sundhedsmyndighederne fastlægger først de præcise afgrænsninger af målgrupper, når alle disse forhold omkring de nye vacciner kendes.

Sundhedsstyrelsen vil sikre løbende information om vacciner og valgte målgrupper gennem borgerrettede kampagner. Personer i målgruppen vil derudover, så vidt muligt, modtage tilbud og information om vaccination fx via e-boks eller information på deres arbejdsplads, plejebolig m.v.

Det er således ikke muligt for os at oplyse specifikt om vaccination af personer med følger efter polio eller andre kroniske tilstande inden for vores felt. Vi opfordrer til at følge myndighedernes anbefalinger.

Generelt anbefaler vi naturligvis at lade sig vaccinere i overensstemmelse med disse anbefalinger.

Majbritt Almer
Virksomhedsansvarlig overlæge
Specialhospitalet for Polio- og Ulykkespatienter